#2 Over Harits Farhan, de illustrator

Harits Farhan is een illustrator uit Molo Uku en woont in Jakarta. Zijn passie voor historische fictie begon in 2015, gedreven door zijn zorgen over de vele strips die zich alleen op het oude Java concentreerden. Hij merkte op dat verhalen van buiten Java zelden werden verteld en vreesde dat deze met de tijd zouden verdwijnen. Dit besef versterkte zijn overtuiging dat Java weliswaar nooit zou worden vergeten, maar dat Indonesië zoveel meer te bieden heeft dan alleen Java, van Sabang tot Merauke.

Harits gelooft dat deze rijke verhalen het verdienen om ontdekt, aangepast en ingepast te worden in de hedendaagse cultuur, net zoals dat met Javaanse verhalen is gebeurd. "Door deze nalatenschappen optimaal te benutten, kan men de rijkdom van Indonesië ervaren door de verhalen die elk eiland te vertellen heeft. Deze verhalen kunnen onsterfelijk worden, misschien zelfs iconen van de popcultuur." Hij haalt Japan aan als voorbeeld van hoe historische cultuur succesvol is geïntegreerd in de popcultuur door middel van strips, romans en films.

Harits' ambitie reikt verder dan Java; hij wil de verhalen van andere Indonesische regio's belichten. "Sinds 2015 streef ik ernaar om deze verhalen om te zetten in historische fictie graphic novels. Dat was niet eenvoudig, omdat ik alleen was en beperkte kennis had van deze verhalen. Wat ik wel had, was mijn drive en mijn tekentalent, hoewel ik wist dat dat niet genoeg was. Ik zocht een krachtig verhaal vanuit een ander perspectief."

In 2018 kwam er onverwacht hulp via het internet van een Nederlander met grote dromen die Harits benaderde om het verhaal van Molo Uku te tekenen. Zijn naam is Erno, een mix van Nederlands en Maluku erfgoed. "Dit is precies het soort verhaal dat ik bedoelde! Het was lastig mijn doelen aan anderen uit te leggen, en toen kwam Erno, als bij toeval. ‘Dit is wat ik bedoel, een historisch fictief verhaal buiten Java, dat voor zover ik weet niet bestaat in Indonesië. Ik heb me volledig ingezet voor deze grafische roman en heb zelfs mijn baan als art director opgegeven om deze droom na te jagen. Dit is mijn eerste stap richting mijn grote dromen, en ik ben enorm dankbaar dat ik Erno heb ontmoet."

Harits, afgestudeerd aan het Bandung Institute of Technology, woont nu in Jakarta en wijdt zich fulltime aan Molo Uku als illustrator en boekontwerper.

Terug naar blog